”Røde Nold” og Esbjerg forenede Boldklubber (EfB)

Mindeskrift om Arnold Viktor Nielsen – alias “Røde Nold”

Af John Søndergaard Nielsen

Arnold Viktor Nielsen var søn af Margrethe og Niels Kristian Nielsen. Født 11. maj 1933 i Vester Herborg. I april 1991 sluttede hans relativt korte liv. Han blev stedt til hvile på Videbæk Kirkegård den 30. april 1991. Der kan sikkert siges og skrives meget om Arnold, som fik tilnavnet: ”Røde Nold”. 

I dette lille ”mindeskrift” vil jeg fokusere på en af hans store passioner, som var Esbjerg forenede Boldklubber (EfB). Han fulgte klubben tæt, og blev en kendt figur på stadion, når EfB spillede.

Gravsted
Gravstedet på Videbæk Kirkegård. Privatfoto

 

Facebook gruppe som kilde til fortællinger om ”Røde Nold”.

Helt tilfældigt faldt jeg over Facebook-gruppen: ”EfB Før og Nu”. Den 30. april 2017 stillede et af gruppens medlemmer, Steen Borre Larsen spørgsmålet: ”Hvem kan fortælle historien om ”Røde Nold”?

Og i samme forbindelse lagde han dette billede fra B.T. op i gruppen – et billede som jeg også selv er i besiddelse af – og som gengives her.

 

Røde-Nold-og-Ole-Kjær-1978
”Røde Nold” stikker landsholdsmålmand Ole Kjær, EfB en tier efter DM sølvmedaljerne kom i hus i 1978 (kopi af foto bragt i B.T.).

Oplevelser med og om ”Røde Nold” – fortalt gennem Facebook.

Efterfølgende har jeg gengivet kommentarerne i uredigeret form og som de står at læse på Facebook. Og navnene på ”historiefortællerne” er ligeledes gengivet. Som afslutning i ”tråden” på Fecebook, har jeg rettet en tak til alle der har bidraget.

Og samtidig bedt om, at de, der ikke ønskede deres kommentarer gengivet i dette ”mindeskrift”, om at meddele mig dette.

Ingen har haft indvendinger. Tværtimod. Og tak for det!

Kommentarer fra Facebook-gruppen ”EfB Før og Nu” om ”Røde Nold”.

Erik Hilmar Kragh: Herligt billede af EfBs reservemålmand Røde Nold, ham glemmer vi aldrig.
Fra dengang der var underholdning på stadion inden kampen. Nold var en fodboldnørd, kunne lide det våde element, både til ind- og udvortes brug. Bolddrengenes maskot, Nold stod på mål inden kampen gik i gang, drengene skød på mål – Nold kastede sig efter bolden, om der var mudder eller vandpytter var lige meget og folk jublede. Det stoppede desværre, og jeg spurgte Nold om han var sat af holdet, nej da – men Aksel Madsen daværende stadions-inspektør havde forbudt ham at optræde på grønsværen.
Nold var tidligere fisker, levede ikke lige “efter bogen” – boede i Rolfsgade få huse fra mig og kørte i kørestol de sidste leveår – en dag var han “kørt væk” og nok først i 1980’erne. Den varme dybe stemme og et hjerte af guld var død. 😥

Jørgen C. Nielsen: Min afdøde Svigerfar kunne fortælle stolpe op og ned om “Røde Nold”. Jeg lærte ham at “kende” mens han stadig fiskede, og Nold var det som man idag nok ville kalde “en skæv eksistens” da jeg kørte Taxa kunne man nogen gange møde ham hvor han slingrede lidt, og dengang tog nogen af os ham bare op og køre så han kom hjem på en ordentlig måde. Hans markante stemme kan jeg ligefrem høre nu hvor jeg skriver om ham. Han var på sin ejen måde en vinder med hjertet over for sine medmennesker.

Hans Fjord Tarbensen: Ham glemmer Man aldrig guttermand ❤️👍

Olaf Nielsen: Jeg så engang i EFBs velmagtsdage, i halvlegen, Nold løbe ude fra sidelinien, ind på banen med en bold i hænderne, helt op til målet og scorede. (han ville så gerne se mål, sagde han). konkrollørerne fik ham blidt listet ud på sidelinien igen.

Erik Hilmar Kragh: Nold havde nok “varmet” op her. 🙂 Tivoli og Æ Gangster (Bazar).

Tivoli-og-Æ-Gangster
Tivoli og “Æ Gangster” (Bazar). Foto fra FB-gruppen ”EfB Før og Nu”.

Erik Hilmar Kragh: Som John Knudsen skriver i en tråd fra Tivoli på Barndommens By.
En gang sov “Røde Nold” på et billiardbord der var nogen der ville have ham flyttet men Vera sagde han har betalt for en time i lader ham ligge i fred.

Torben Joensen: Var engang med på bustur til AGF – EFB. Bussen stoppede som sædvanligt ved RASSES SKOVPØLSER ved Skanderborg. Ind kom en taxa og ud steg Røde Nold med en margarinekasse med tomme ølflasker. Købte pølser og øl. Herefter steg han ind i taxaen han havde hyret i dagens anledning. Kørte så videre til Århus. Her kunne man selv om mange tusinde var på plads Røde Nolds karakteristiske stemme……Efter kampen tog han taxaen hjem.

Erik Hilmar Kragh: Under en flytning først i 1970’erne var der en enlig mor til stede med 3 børn, kom i godt snak med storebroderen, en sød rødtop på ca. 8 år. Nogle dage senere fik jeg at vide at Nold var far til drengen. 👀

Harry Dalsø: Folk som Røde Nold er den diametrale modsætning til nutidens hooligans. Som underholdning er de savnet.

NJ B Olesen: Han var en festlig fyr altid glad og godt humør.

Ove Franch:Husker også ham tydeligt, fakstisk en legende, sammen med mange EfBer. Man stod fakstisk og ventede på han skulle smutte på banen.

Henning Mærsk Laugesen: Så vidt jeg husker, havde røde Nold, gaver til både Ole Quist (KB) og vores egen Ole Kjær, da EFB mødte KB engang i 70,erne 😁

James Elsborg: røde nold boede til sidst i nørvang 84 stuen til højre

Jan Toft: Jeg stod lige bag ved Røde noller hvor Esbjerg skulle møde OB , her havde noller rødspætter med til OB landsmålmand

Jørgen C. Nielsen: I min tid som Taxa-chauffør, da kørte jeg nogen gange med Nold, han var altid en rar og venlig person, også når han havde fået en bajer for meget. Og det sjove ved at få ham ind i bilen få dage efter, det var, at han spurgte altid om han havde opført sig ordentlig, jeg er sikker på, at han godt selv var klar over at han opførte sig ordentlig. 🙂

Jørgen Bertelsen: PÅ restaurant APPEL years ago..Nold havde åbenbart “lånt” en bold på stadion–her viste han lige hvordan man ” helflugtede ” en bold–gennem lokalet –til stor JUBEL for de tilstedeværende–Han fik da også bolden med igen—

 

EfB-gruppens-tak-til-Arnold-for-gode-minder
“EfB før og nu”. Gruppens hilsen til “Røde Nold”. Posted af Erik Hilmar Kragh.
Portræt-Arnold-Viktor-Nielsen
Ungdomsbillede af Arnold Viktor Nielsen alias “Røde Nold”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her følger mit svar og tak til gruppen den 1. august 2019:

“Røde Nold” var min farbror. 

Hans borgerlige navn var Arnold Viktor Nielsen. 
Han blev født i Vester Herborg ved 6920 Videbæk den 11. maj 1933 som nr. 9 ud af en børneflok på 13. 
Han døde i april 1991 og blev begravet/bisat på Videbæk Kirkegård den 30. april 1991. Det har været rart at læse jeres erindringer om ham. Tak for at I har delt dem med hinanden og os, der var i familie med ham. 😊👍

John Søndergaard Nielsen

Hent dokumentet